Nacházíte se: ÚvodAktualityHistorický víkend, 7. - 9. června 2019
Dnes je 17.08.2019

Historický víkend, 7. - 9. června 2019

Historický víkend patří od roku 1995 tradičně do červnového kulturního programu v Plzni. Stejně tomu bude i 7. – 9. června 2019. Oblíbená akce, která proběhne již po pětadvacáté, tentokrát připomene období renesance a dobu Rudolfa II. Císař uprchl s celým dvorem na podzim 1599 z Prahy před morovou epidemií a několik měsíců vládl své rozsáhlé říši z Plzně. V roce 2019 tedy uplyne 420 let od doby, kdy byla Plzeň sídelním městem právě tohoto císaře. Poveze s sebou nejen hraběnku Stradovou, krásné dámy, dvořany, vojáky a komorníky, ale také svůj proslulý zvěřinec. Chybět nebudou ani alchymisté, zlatodějové a hledači Kamene mudrců. I ti se představí plzeňským měšťanům.

Císaře navštíví i mocný vladař jižních Čech, pan Petr Vok z Rožmberka. I na jeho panství se daří různým vynálezcům a ten nejodvážnější z nich se pokusí před zraky císaře vzlétnout na vlastnoručně vyrobeném létacím stroji!

Zároveň však akce zachová své tradiční prvky jako Rej a Vejšlap strašidel, Pohádkovou cestu …

Večerní program, připravený speciálně pro město Plzeň, je na motivy symbolů z plzeňského znaku až do jeho definitivníí podoby, uzavřené roku 1578, právě za vlády císaře Rudolfa II. "Anděl" je představení, které má za cíl ukázat atraktivní, zábavnou i netradiční formou historii Plzně. Historii, na kterou může být město po právu hrdé.

Historický víkend 2019 proběhne v režii spolku šermířů a přátel historie Plzeňští a Loriky, skupiny historického šermu z Plzně.  Akce proběhne tradičně na několika scénách v historickém centru Plzně. Hlavní bude opět na náměstí Republiky, další najdou návštěvníci v Mlýnské strouze nebo proluce v Křižíkových sadech. V souvislosti s akcí dojde i k dopravnímu omezení v okolí náměstí Republiky.

Program k vytištění zde

Dopravní opatření

23.08. -27.08. Mezinárodní šachový festival Plzeň 2019

Plzeň, hotel Lions. Pořadatel: Šachový klub 64 Plzeň, z.s.

31.08. -31.08. Plzeňská MTB 50

Plzeň a okolí. Pořadatel: Šerák z.s.

31.08. -31.08. Pilsen Kit 2019

Plzeň, Městská sportovní hala. Pořadatel: Klub plastikových modelářů - Plzeň z.s.

dikydetem.png